Ermita de Sant Roc i Bosc de Sant Roc

L'ermita, més que tenir grans qualitats arquitectòniques, té el seu atractiu en el meravellós espai natural que l'envolta. Situada al terme municipal de Paüls, comarca del Baix Ebre, a uns tres quilòmetres del poble, als contraforts nord orientals dels Ports de Tortosa Beseit, dins l'Àrea recreativa de Sant Roc.


Lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, carrasques, xiprers, àlbers, aurons centenaris, d'extraordinàries dimensions, sense paral·lel als seus voltants, que regalen a l'indret una ombra envejable i una font amb setze sortidors, on la mà de l'home ha sabut conjugar una harmonia idílica amb la natura. Els treballs de pedra seca, en la construcció de marges, formen petits carrers, els quals són una mostra privilegiada de l'arquitectura tradicional del nostre país.

 

Les zones destinades a poder menjar s'anomenen "corros", formats per una taula de pedra, envoltada d'altres pedres més petites, que fan de cadires. Aquests "corros" s'on espais familiars, ja que corresponen un a cada família del poble. Els paülsencs poden gaudir de la seva exclusivitat el dia 16 d'agost, que se celebra la festa de Sant Roc en el recinte del bosc, el dia de la Festa de Sant Antoni i el dilluns de Pascua.


La construcció de l'ermita no té un estil determinat, sinó que representa una combinació d'ells. És un edifici de planta rectangular, amb una coberta a dues aigües i reforçat amb tres contraforts per banda. A la façana trobem la porta d'entrada, la qual té un arc de mig punt adovellat. La coberta està suportada per dos arcs de mig punt de maó vist. A l'interior, podem observar les parets de pedra vista i dos grans arcs de semiojiva que aguanten la teulada de l'edifici. També, hi ha un altar de pedra i un retaule de fusta amb les talles dels sants que reben la devoció dels paülsencs i paülsenques: Sant Roc, Sant Sebastià i Sant Fabià. Un cor, reconstruït recentment de fusta, completa l'indret d'una manera senzilla, però elegant.

Menu

Menú principal