Situació geogràfica

El poble de Paüls es troba a l'extrem nord -occidental del Baix Ebre, entre les estribacions dels Ports de Tortosa / Beseit, a la capçalera del barranc de les Fonts, afluent de l'Ebre. S'esglaona al vessant del turó del castell, situat entre aquest barranc i el de la Fonteta, amb el punt més alt a 405 metres d'alçada, al centre d'un amfiteatre de muntanyes que superen, en alguns casos, els 1000 metres. La seva latitud és de 40º 56' N i la seva longitud de 0º 24' E.


 

Al cim del turó hi ha les restes malmeses del castell, fins a les què arriben les cases. Aparentment, del castell tan sols en queda part de la muralla perimetral i un edifici, l'església dedicada a la Nativitat de Santa Maria. La situació del castell de Paüls és molt estratègica, atès que domina àmpliament el poble i el seu terme, i és a prop de l'estretament de la vall de l'Ebre que es produeix a Xerta. Els deu quilòmetres que el separen d'aquesta població són suficients per deixar-lo al marge d'exèrcits que seguissin el riu, sense deixar de controlar-ne els moviments. D'altra banda, la seva posició li permet també, el control dels camins cap a la Terra Alta.


 

El terme té una extensió de 43,83 kmi se'n cultiva poc més d'un 20%, mentre que la resta és garriga (1956 ha), pasturatges (866 ha) i bosc (306 ha). Actualment, hi ha 1142 ha conreades, de les quals 708 es dediquen des de temps immemorials a l'olivera, i la resta es reparteixen entre ametllers, vinya, garrofers, cereals i regadiu d'hortalisses. A la garriga hi domina la coscolla, amb espígol, timó i botja, mentre que el bosc és de pins, aurons, roures, teixos, aladerns i arboçar. A les parts altes del terme es troben clapes de pi negre i de boix, i al fons dels barrancs hi ha xops, freixes, esbarzers i jonqueres. Els boscos són importants per la quantitat de bolets i herbes medicinals que s'hi troben, així com per l'explotació de l'auró, la fusta del qual arribà a ser exportada a Venècia.


 

La ramaderia de cabres i ovelles ha minvat molt i el 1988 tan sols en quedaven vuit ramats, mentre que s'havien construït diverses granges de pollastres, i una de porcs. Hi ha pedreres de calç i de guix, i una mina de plom que fou abandonada després del 1843. La indústria casolana tradicional era la de confecció de cabassos, que ha estat substituïda per la de jerseis.

Menu

Menú principal