Església de Santa Maria de Paüls

L'Església de Santa Maria de Paüls es troba al cim del poble, a l'antic castell, de cara al sol ixent. Des d'allí, es domina tota la vall que configura el terme municipal.

 

Segons sembla, pel seu estil i construcció, aquesta església va formar part de l'antic castell, ja que s'hi troben dues construccions diferenciades i un eixamplament que es va fer en el S. XVII. La part més antiga consta de l'absis i d'una petita nau, d'estil romànic. La porta amb el seu arc de pedra, els finestrons petits al costat del presbiteri, l'espadanya amb dues campanes. A l'interior, els arcs són apuntats de pedra.


A principis del segle XVII, com que resultava petita la construcció anterior, ja que en la seva construcció, solament estava pensada per a la gent del castell, s'eixamplà la nau de l'església uns quants metres. En la part posterior, es va fer una porta, on hi ha la inscripció "Domus Dei", és a dir "Casa de Dèu", es va construir el cor i també la sagristia. Per la part exterior, la construcció del mur d'ampliació es va fer amb altres materials i estil, per tant es pot veure la diferència fàcilment.


L'església ha passat diverses vicissituds al llarg de la història, com ara durant les guerres carlines, que fou caserna de soldats. O en la guerra civil, durant la qual es va destruir l'altar i un retaule del segle XVIII.

Menu

Menú principal