Jota de Paüls

El ball popular de Paüls és la jota, ballada per gran quantitat de paülsencs, sobretot per les Festes Majors. A més a més, en algunes celebracions es poden sentir els famosos "estilos", de forta influència aragonesa. La jota de Paüls, com les de la zona, presenta grans diferències amb la jota aragonesa, com ara, que només es pica amb la punta dels dits i no pas amb el taló, com és usual en els aragonesos.

 

Actualment, la jota de Paüls es balla al so de la música d'una banda instrumental, però abans es ballava al so del tambor i la gaita (recordem que hi ha cases de Paüls que tenen el sobrenom de "gaiter"). La partitura de la música es va perdre, com la de les altres jotes veïnes, moltes d'elles ballades al so de la música de la jota de Paüls, tot i que presenten varietats de punts típics en cadascuna d'elles (Bot, Benifallet, Ascó,...). Només la gran tradició musical de la població ha aconseguit que, finalment, no es perdés la tonada de la cançó. Avui dia, no hi ha partitura escrita de la Jota de Paüls, per la qual cosa aquesta s'aprén d'"oïda" i va passant de generació en generació.

 

La gran tradició musical de Paüls és ben reconeguda arreu del territori, amb la coexistència en determinats moments, de dues orquestres musicals, una banda de música, una xaranga, una coral, una rondalla, un grup de tambors i l'escola de música, que forma als petits aprenents de la població.

 

La indumentària que porten els balladors és la que portaven els homes i dones de la població a principis del segle XX. Els homes, espardenyes d'espart, pantaló fins davall del genoll, calcilles, faixa, armilla i mocador al cap. Les dones, espardenyes, faldetes i una mena de camisa anomenda "saco"; les més riques o benestants del poble, portaven una mantellina damunt dels muscles, feta de puntilla.

 

Subscriure a
Menu

Menú principal